Waar groen en water elkaar ontmoeten
Dialoog buurtbewoners, 10 juni 2014

Minimaal tweemaal per jaar wordt er een afstemmingsoverleg georganiseerd met een vertegenwoordiging van de buurtbewoners. Daarin wordt de voorbije als komende periode van landschapsontwikkeling en zandwinning geëvalueerd. E.e.a. vindt plaats in een ongedwongen setting; in een open dialoog tussen buurtbewoners en projectleiding. Alle betrokkenen ervaren dit als zinvol!.

 

Voorlichting Citadel College te Lent – 11 september 2013

Elk jaar geven medewerkers van MSB Grind en Zand vof voorlichting aan alle brugklassers van het Citadel College over het kruisen van de MSB transportroute naar de Waal tijdens hun fietstocht naar de scholengemeenschap.

Met de voorlichting wilden we niet alleen de veiligheidsmaatregelen uitleggen, maar ook bewustzijn creëren bij de leerlingen over de mogelijkheden en het zicht van vrachtwagenchauffeurs.

De leerlingen en medewerkers van MSB Grind en Zand vof ervaren deze voorlichting elke keer opnieuw als zeer zinvol.

16 september 2013


Excursie bewoners Beuningen

Op 6 september hebben omwonenden van onze toekomstige zandwinning in Beuningen (Zandwinplas Beuningen) de gelegenheid gehad een kijkje te nemen op onze plant in Lent om een beeld te kunnen vormen over een zandwinning in de directe woonomgeving.

9 september 2013


Water

Steeds meer water in Lent; het begint al echt een vertrouwd beeld te worden!

2 september 2013


Honderdtonners

Nieuwe Beco kiptrailers van MSB Grind en Zand vervoeren 750 ton zand per uur over de werkweg van het zandwinningsproject naar de loswal. In uitgave 9 van Bouwmachines (september 2012) is een artikel toegewijd aan de nieuwe kiptrailers van MSB Grind en Zand.

lees het artikel

24 oktober 2012


Buurtbewoners Waalsprong bezoeken de grind- en zandwinningsinstallatie rond Plassengebied Landschapszone Nijmegen

Op zaterdag 2 juni heeft MSB grind en zand v.o.f. haar deuren open gezet voor de bewoners van de Waalsprong.

Na de officiële opening op 9 maart jl. door wethouder Jan van der Meer van de gemeente Nijmegen was er nu een programma voor de omwonenden. Een blik in de keuken van de zandwinning onder het genot van een hapje en een drankje. Het project Landschapszone, recentelijk omgedoopt tot de Waaijer, omvat de realisatie van ca. 150 ha. natuur- en recreatiegebied in de Waalsprong.

MSB grind & zand v.o.f. is een combinatie van MNO Wegen, Spaansen Grondstoffen en Logistiek BV en de Beijer Bouwgrondstoffen BV.

27 juni 2012Voorlichting Citadel College te Lent

Op 15 en 16 maart 2012 hebben medewerkers van MSB voorlichting gegeven op het Citadel College, een nabijgelegen scholengemeenschap. Een groot gedeelte van de leerlingen van het Citadel College rijden van en naar school over de Griftdijk en kruisen daarmee de MSB transportroute naar de Waal.

Om deze oversteek zo veilig mogelijk te maken zijn er verkeerslichten en slagbomen over het fietspad geplaatst. Met de voorlichting wilden we niet alleen de veiligheidsmaatregelen uitleggen, maar ook bewustzijn creëren bij de leerlingen over de mogelijkheden en het zicht van vrachtwagenchauffeurs.

Er is een presentatie gegeven aan alle leerlingen onder de noemer “Samen veilig op weg” waarin uitleg werd gegeven over het MSB project, de getroffen veiligheidsmaatregelen en de doden hoeken e.d. van vrachtwagens. Vervolgens konden alle leerlingen even plaats nemen in een MSB vrachtwagen om te ervaren wat een chauffeur ziet en hoe de leerlingen zichtbaar blijven voor de chauffeurs.

Deze voorlichting zal jaarlijks gegeven worden tijdens de duur van het project aan alle nieuwe leerlingen van het Citadel College.

28 mei 2012Volvo L150G wint nek aan nek race

Artikel in de Kuiken Reporter over het gebruik van de Volvo L150G door MSB Grind en Zand VOF.

lees het artikel

28 mei 2012


Eerste schip

Op vrijdag 6 april 2012 is het eerste schip geladen. Een moment waar we met veel mensen naar uit hebben gekeken: is hetgeen haalbaar wat we bedacht hebben? En het klopte precies. De indrukwekkende foto’s van laden tot lossen kunt u hier bekijken.

13 april 2012Eerste vrachtwagen

Net voor de feestelijke opening op 9 en 10 maart jl. is de produktie van start gegaan! Met enige vertraging vanwege de vorst in het begin van het jaar. De klassificeerinstallatie is afgesteld, het juiste product wordt geproduceerd en de eerste ladingen zijn geleverd. Inmiddels is de eerste lading per vrachtwagen vertrokken voor een project in Kekerdom. Het zand is gebruikt in een zogenaamde wadi, een opvangbekken voor hemelwater.

13 april 2012


Plotsklaps een plas

Gisteren ging de grootscheepse zandwinning in Lent echt van start, maar het dorp is opeens al een plas rijker, midden boven in de foto. Als voorbereiding op het aanleggen van drie grote plassen is ten noorden van Lent op een stuk land de klei afgegraven. Omdat de Waal hoog staat, kwam het perceel meteen al onder water te staan. Rechts ervan ligt een oude plas, van waaruit een zandzuiger begint met het oppompen van de miljoenen tonnen zand en grind. Dat gaat naar de scheidingsinstallatie aan de andere kant van de Prins Mauritssingel.

lees het vervolg

12 maart 2012


Artikel in “Spronglevend” maart 2012

Een goede buur is beter.

lees het artikel

12 maart 2012


Opening Zandwinning Landschapszone te Lent

Op 9 maart heeft de officiële opening plaatsgevonden van de nieuwe zandwinning in Lent. De winning is een projekt van MSB grind & zand vof. MSB is een combinatie van 3 marktpartijen die samenwerken binnen dit projekt. Deze drie partijen zijn MNO Wegen, Spaansen Grondstoffen & Logistiek BV en de Beijer Bouwgrondstoffen BV. Op deze dag heeft Wethouder Jan van der Meer van de Gemeente Nijmegen het startsein gegeven. Het project omvat de realisatie van ca. 150 ha natuur- en recreatiegebied ten noorden van Nijmegen in de nieuwe woonomgeving de Waalsprong. In totaal zal er ca. 60 ha water worden gerealiseerd over 3 plassen. In 2020 is het gebied klaar.

12 maart 2012


Artikel de Gelderlander 26 november 2011

Een zandzuiger is de komende negen jaar bezig om bij Lent drie plassen te maken. Om regenwater op te vangen en om in te zwemmen. Het opgepompte water gaat terug de plas in. Het zand, dat gaat deze weg.

13 december 2011


Landschapszone

Momenteel werken we hard aan de diverse onderdelen van de Landschapszone. In het gebied vindt momenteel een metamorfose plaats. De bomen zijn inmiddels verwijderd, zodat een grote open ruimte is ontstaan. We zijn gestart met het verwijderen van de bovengrond. Dit is nodig ter voorbereiding op de zandwinning, die begin volgend jaar start.

28 september 2011


Klassificeerinstallatie

Aan de Spoorstraat (de toekomstige Westelijke Parallelroute) wordt de zandklassificeerinstallatie gebouwd. Deze, volgens de laatste stand van de techniek ingerichte installatie, gaat het gewonnen zand/grind mengsel scheiden in voor de markt geschikte producten. De fundatie is grotendeels gereed. Inmiddels zijn de contouren van het klassificeergebouw, het hart van de installatie, ook duidelijk zichtbaar. De inrichting van de overige installaties en de infrastructuur op het terrein zelf worden in de loop van dit jaar afgerond

28 september 2011


Werkweg

Vanaf de installatie aan de Spoorstraat, wordt een werkweg aangelegd. Hierover worden de gewonnen materialen afgevoerd naar de Waal. Daar vindt de scheepsverlading plaats. Het gedeelte tussen de installatie en de Griftdijk hebben we inmiddels in gereedheid gebracht. Vanaf de Griftdijk naar de Oosterhoutsedijk wordt nu grondwerk uitgevoerd. Binnen enkele weken zal de werkweg ook daar gereed zijn. De inrichting van de kruisingen met de Grift- en Oosterhoutse dijk zal in het komende najaar worden gerealiseerd om een veilige kruising van de verkeersstromen mogelijk te maken.

28 september 2011


Zuiger

Voor de winning van de materialen wordt een nieuwe zuiger gebouwd. Deze wordt, net als de klassificeerinstallatie, gebouwd volgens de laatste stand der techniek. De ruwbouw is inmiddels gereed. In de komende maanden vindt de afbouw plaats. De tewaterlating staat gepland voor december 2011.

28 september 2011


Cobouw

Medewerkers van B&D Process Equipment uit Rotterdam monteren een transportband aan de zand-grind-classificeerinstallatie bij het Plassengebied Landschapszone Nijmegen. De bouw van de installatie is half augustus begonnen en eind dit jaar wordt die turnkey opgeleverd aan MSB Grind en Zand. In het gebied Waalsprong, ten noorden van Nijmegen, wordt aan beide zijden van de A325 een natuurgebied met drie plassen aangelegd. Uit de plassen wordt grind en industriezand gewonnen.

MSB Grind en Zand, een combinatie van MNO Vervat Wegen uit Nieuw-Vennep, Spaansen Grondstoffen en Logistiek uit Winkel en de Beijer Bouwgrondstoffen BV, voert het project Plassengebied Landschapszone uit. MNO verzorgt de aanleg en het onderhoud van het gebied. Spaansen gaat de zandwinningsactiviteiten uitvoeren. En de Beijer Bouwgrondstoffen BV verzorgt de verkoop van de gewonnen materialen. Het project, in opdracht van gemeente Nijmegen, is dit voorjaar gestart en heeft een looptijd van circa tien jaar. Na afloop wordt de installatie weer afgebroken.

28 september 2011